Sea Eagle Centre | Lauvsnes

Location: Lauvsnes, Flatanger municipality, Norway
Title:  Sea Eagle Centre
Program: Tourism information, exhibition space, centre for fish industry, sea eagle centre, conference, hotel 
Design phase: preliminary design
Size: 670 m2
Year: 2015
Client: Zanzibar Inn AS
Architects: Vaidas Bieliūnas, Konradas Žakauskas, Laimis Valančiūnas, Vytas Buinevičius
Contractor: East West Group Ltd

The new Sea Eagle Centre is created with an ambition to put Lauvsnes on the map as one of the key locations in the region. The area west of the bay, right on the tip of the cape is one of the few locations suitable for new construction within the site. It is also a great place for a landmark. With its modest footprint of 13 X 13 meters the new visitor centre will have 4 floors. The new building is like a mini-tower in comparison to the low-rise surroundings which signifies its public function and allows access to the great panoramic views around the area.

The ground floor plan accommodates a compact arrangement of entrance hall, reception, cinema room, changing room for water tours, technical ventilation room, restrooms and storage. Reception space has a void in the ceiling connecting it to the exhibition space. On the first floor most of the space is dedicated to the exhibition room with an interactive exhibition transmitting live the views directly from the sea eagle nests in the surroundings of Lauvsnes. On both sides of the exhibition room there are two compact offices. The second floor is dedicated entirely to the conference room with a terrace all around on three sides of it. The top floor hosts a mini-hotel with four exceptional apartments overlooking the surroundings.