Villa | Enafors

Location: Enafors, Sweden
Program: Holiday house
Building: 146 m2
Year: 2013
Architects: Vaidas Bieliūnas, Konradas Žakauskas, Laimis Valančiūnas, Vytas Buinevičius

The house is centered in the plot to take distance from the road and the neighbours, it is oriented directly on the axis of the mountain peak. The entrance to the plot is in the north side where a spacious courtyard with plenty of comfortable parking places and a garage are arranged. On the south side there is a large terrace to make best of the picturesque surroundings. The land surface of the plot is mostly flat. There is a small slope in the southern edge to make a subtile separation between the neighbouring plots in the south.

As you enter from the east side the main space opens up on your left and you see the mountains through the large windows in front. Here is the common space with open kitchen, dining and lounge area with a fireside (48 m2). From the living room you can enter the half covered terrace to the south (65 m2). The rooms include a spacious master bedroom (14 m2), two smaller bedrooms,large bathroom (8 m2) and storage spaces. The ground floor is arranged according to an “open plan” concept, which allows free circulation around the house without any corridors. From the entrance hall (12 m2) you can climb upstairs to an open balcony in the attic overlooking the living room space. The attic (42 m2) could be planned as one open space, but when needed light separation walls could be easily built to make one or two separate rooms and/or a bathroom. 

 
You might also like: